muziek

het kan even duren voordat de hele pagina geladen is vanwege de audiofiles – even geduld

In m’n thuisstudio schrijf ik nummers die ik arrangeer en opneem . Daarnaast speel ik in meerdere bands. Vanaf mijn 18e jaar speel ik basgitaar in bandjes in de meest uiteenlopende genres: van New Wave tot symfonisch, van ska tot soul, van country tot rock & roll.

Naast de basgitaar en contrabas speel ik een boel een beetje, m.a.w. een tikje gitaar, een vleugje toetsen, een snufje drums, wat blokfluit, mandoline en mondharmonica. Ik heb als autodidact een leuk niveau bereikt dat mij met de meest uiteenlopende bands wereldwijd op de meest bijzondere plekken heeft gebracht.

Op deze pagina een overzicht van al mijn muziekactiviteiten – te beginnen in het nu en eindigend in mijn prille jeugd.


Eigen werk

“Climb” is het eerste nummer dat ik opnam in Gorssel na beëindiging van mijn actieve werkende leven. Het gaat over een regelmatig terugkerende droom waarin ik de stad verlaat en een berg bestijg, op weg naar een ultiem idyllische plek waar ik op mijn gelukkigst ben. Halverwege het nummer leest Petra Gaffke een aantal fragmenten uit werk van de Oostenrijkse romantische schrijver Adalbert Stifter (1805-1868) voor. In mijn schooltijd was ik dol op zijn hoog romantische boeken die veelal in de bergen spelen. Het sluit een-op-een aan bij het thema van dit nummer.

Climb – geschreven in 2014 en opgenomen in 2021

“Days With You” – Zoete jeugdherinneringen vastgelegd in een liedje over idyllische zomervakanties in Oxford. Jongens waren we. Days with you – 39 jaar geleden geschreven voordat ik het opnam. In dit nummer neem ik alle instrumenten voor mijn rekening.

Days with you – geschreven in 1981 en opgenomen in 2020

“The Postman Smiles” – Een nummer gebaseerd op een lagere schoolherinnering. Veelal zat ik wegdromend uit het raam te kijken. Iedere dag kwam op dezelfde tijd de postbode voorbij… Ook in dit nummer speel ik alle instrumenten.

The Postman Smiles (2019)

“A very special day” – Over een alledaagse dag die uiteindelijk bijzonder blijkt te zijn, omdat het de eerste van een nieuwe fase is.
Geschreven en aangevangen in 2010 en afgerond in 2021, een duet met de geweldige zangeres Hanna Prins. Dochter Fanny speelt alle violen, goede vriend Eus Menagé speelt de akoestische gitaren en de mandoline, en ik zorg voor de contrabas, toetsen en percussie.

A very special day (2012/2016/2021)

Op dit liedje, “This is just a song” (2008), speelde ik naast alle instrumenten voor het eerst ook drums. De lead- en backing vocals zijn van mijn dochter Fanny. Het intro en outro koortje zijn mijn andere dochters Pauline en Esther. En Esther speelt ook de altsax. Een kort ongecompliceerd vrolijk niemendalletje.

This is just a song (2008)

“Blijven wil ik niet (Comment te dire adieu?)” nam ik eind 2013 op voor één van de Kerstbandjes (zie hieronder). Ik beroer alle instrumenten op deze oude hit van Françoise Hardy en schreef een nieuwe tekst op die van Serge Gainsbourg.

Blijven wil ik niet (2013)

“Time alone” schreef ik in 2002 op een korte vakantie in Tsjechië. Het heeft een ontegenzeggelijk Beatlelesque arrangement gekregen. De opnames maakte ik samen met Janneke van Heeswijk. De vioolpartijen zijn door m’n dochter Fanny ingespeeld.

Time alone (2007)

bandoverzicht

Three guys named Joe (II)

Nadat begin 2018 een einde kwam aan de eerste editie van Three Guys Named Joe (ongelukkigerwijs gelijktijdig met het verschijnen van onze eerste CD), maakten we in oktober van dat jaar een doorstart met Marcel Peereboom Voller als nieuw lid naast Eus Menagé en mijzelf. Dit betekende een nieuwe instrumentale samenstelling (gitaar, bas en cajon) maar zorgde voor prolongatie waar het ’t meest om draait in dit bandje: driestemmige harmonieën, harmonieën en nog eens harmonieën! Zie onze website en Facebook-pagina voor actuele optredens

You’re dreaming, live opgenomen in Broedplaats BOGOTÁ, Halfweg – augustus 2019

The One I love Is Gone, opgenomen bij Jan thuis – november 2020

The Polydors

Met Marcel Peereboom Voller (drums), Eus Menagé (gitaar), Martin Jansen (toetsen) en ik op bas vormden we korte tijd het jarenzestig-bandje The Polydors. Heerlijk om naast de meerstemmige zang ook weer elektrisch te spelen. En een setlist met louter quilty pleasures! Juist vanwege het gedoe en gesjouw met al die elektrieke instrumenten duurde het maar kort. Gelukkig zijn daar de beelden van een gig op het Bredewegfestival in Amsterdam-Oost – Koningsdag 2018

Outtakes optreden The Polydors – Bredewegfestival (Watergraafsmeer, Amsterdam-Oost) – Koningsdag 2018

Three guys named Joe (I)

Samen met Eus Menagé en Onno Voorhoeve speelde en zong ik in het trio “Three Guys Named JOE”. Een heerlijke akoestische driestemmige rondreis door de wereld van country-, westcoast-, bluegrass- en singer/songwriter-repertoire. Beide heren beroerden de snaren van gitaren en mandoline en ik bespeelde de contrabas en de akoestische basgitaar. We speelden van 2011 tot begin 2018 in huiskamers, kleine kroegjes, op feestjes en op festivalletjes.

Onze eerste officiële video “Beyond the great divide”, live opgenomen in Shaken Oak Studios, nabij Oxford in Engeland in januari 2017. Met dank aan Marcel van der Linden voor de videomontage!

De trailer voor ons album “Seven Songs From The Shaken Oak”, opgenomen, gemixed en gemastered in Oxford, Engeland.

En tot slot een opname uit onze begintijd in mijn toenmalige Amsterdamse huis van “Always Late with Your Kisses”, een prettig swingende shuffle.

Love and Mersey

Met een aantal goede vrienden en vriendinnen, afkomstig uit onderstaande Mal Evans Memorial Band en Macca, werd in 2009 een nieuwe Beatles tribute band opgericht. In februari 2010 kwamen we met een demo van 3 nummers naar buiten, semi-live opgenomen in mijn tuinstudiootje. Je hoort Marcel van der Linden in the lead op I Feel Fine, en de aanvankelijke drumster Tessa Boomkamp in Don’t let me down. Ik beroer de basgitaar.

Love and Mersey – I feel fine
Love and Mersey – Don’t let me down

Begin 2012 werd ik gebeld door de ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie, met het verzoek of Love and Mersey een speciaal nummer met videoclip wilden maken voor de Nederlandse astronaut André Kuipers en zijn Russische collega Oleg Kononenko. Zij verbleven in het internationale ruimteschip ISS. De ESA wilde hen een muzikale groet meesturen aan boord van een ruimtebevoorradingsschip, de Automated Transfer Vehicle (ATV), Edoardo Amaldi. Ze hadden ons gevonden doordat ze een band zochten die zowel in het Nederlands als het Russisch speelde. Ik schreef en componeerde een bewerking op “Back in the USSR” van The Beatles. Marcel’s vrouw Anna schreef het Russische stukje. Marcel maakte de clip. Hier zie je het resultaat: “Back at the ISS”.


In 2010 namen we met Love and Mersey de Russische versie op van “Back in the USSR” in een hertaling van Anna Krasnopeeva. Marcel van der Linden maakte daar hier een video bij met veel beelden van ons bezoek met de Mal Evans Memorial band (zie hieronder) aan Minsk, Wit-Rusland, waar we in 2007 optraden op een Beatles-festival. Aan het eind van de clip probeer ik Russisch te spreken (met de nadruk op proberen!).


Mal Evans Memorial Band

Ruim twee jaar speelde ik bas in deze voortreffelijke Beatles Tribute band. Hoogtepunten: 2 jaar achtereen een week in Liverpool, met o.m. optredens in de roemruchte Cavern Club (foto’s), een festival in Minsk, Wit-Rusland, voor 10.000 mensen in de zomer van 2007, CD-release The Beatles in het Nederlands op het fonoslabel en een live-optreden in het TV-programma “De wereld draait door”.

Mal Evans Memorial band – Doe dat nou niet (You can’t do that)
Mal Evans Memorial band – Iets (Something)

Macca

Macca was een kort leven beschoren maar legde wel de basis voor de bovengenoemde band Love and Mersey. Met Kris Pels, Tessa Boomkamp, Janneke van Heeswijk en Dési Rovers werd er een spannende doorsnee van het repertoire van Paul McCartney (en ook wel van z’n maatje John L.) in semi-akoestische bezetting gespeeld. We namen een paar demo’s in Tessa’s studio op waarvan je er hier een paar kunt horen. Hoogtepunt van Macca was een optreden tijdens de Beatles Unlimited Fanclubdag 2008.

Macca – Come together
Macca – Heart of the country

Dalâl Marouf Band

Dalâl Marouf is een singer/songwriter, in Nederland opgegroeid uit een Nederlandse moeder en Algerijnse vader. Na vele jaren in coverbands te hebben gespeeld, was het een verademing om aan eigen arrangementen (dus ook eigen partijen) te werken. In 2003 namen we een album op. Optredens varieerden van live-gigs voor AT5, Radio Noord-Holland, TROS Radio 2 tot en met Museumplein op 5 mei, Vondelpark, Winston Kingdom en de Heren van Amstel.

Dalâl Marouf Band – I like you more than you think I do (geproduceerd door Bart van Poppel)
Voor Dalâl schreef ik ook een aantal teksten waaronder voor dit nummer “Wonderland”.
Voor het gelijknamige titelnummer van de CD “Trust” maakten Ewout Overeem en ik een clipje. Het beeldmateriaal is deels opgenomen tijdens de CD-opname in De Lantaarn in Hellendoorn, en deels tijdens de live-uitvoering bij de CD-presentatie op 31 januari 2004 in Winston Kingdom in de Warmoesstraat in Amsterdam.

De eerste line-up van de band bij een live-optreden uit zomer 2002 in “De Zwoele Stad” van AT5. Veel drukke gebaren in het begin. De band speelde niet over eigen versterkers maar moest zich zelf via de monitorbox van AT5 horen. Die stond uit, dus lichte paniek; het enige dat hoorbaar was, was de akoestische gitaar en zang van Dalâl. Maar ja: live! Dus kranig doorspelen zonder jezelf te kunnen horen… De band bestond uit Kris Pels op gitaar, ik op bas en Nikki Genee op toetsen.


Brok in de keel

In 2002 werkte ik bij de NCRV samen met Joris Linssen aan een nieuw programma onder de titel ‘Brok in de keel’. Joris en ik schreven samen de tune en de underscores. De tekst van de leader was van hem, de muziek schreven we samen. We namen de muziek op in Studio Groenland van Hans Ravestein in Bussum. Hans speelde zelf de drums, een vriend van Joris speelde elektrische gitaar, Joris de zang en ik bas, akoestische gitaar en hammond.


Johnny B. & the Floorshow

Rond de milleniumwisseling speelde ik een tijdje bij dit kwartet; Johnny Breuring – zang, Leon de Kroes – gitaar, Hans Weijergang – drums en ik op bas. Het repertoire bestond uit veel werk van Herman Brood, Willy DeVille, Elvis en zelfs een verdwaalde cover van The Osmonds. Het was een genoegen om met Leon en Hans te improviseren op de ellenlange New Orleans grooves.

Johnny B. & the Floorshow – Rubber necking
Johnny B. & the Floorshow – Who shot the lala
Johnny B. & the Floorshow – Down by the lazy river

O.J.Krentenband

Midden jaren ’90 bestond niet al te lange tijd deze band met, nu ik er op terugkijk, deze flauwe naam. Met een dubbele knipoog; enerzijds stond het voor Ouwe Jongens Krentenbrood en anderzijds wijst het op de in die tijd bijna eeuwigdurende rechtzaak tegen O.J.Simpson. De band bestond uit Michiel Buchel (zang), Toon Schutijser (toetsen), Roel Weggemans (gitaar), Marcel Lee (drums), Lex Meijer (sax) en ik op bas.
Ik schreef dit nummer “Strepen”. De tekst gaat over de randjes tussen de straatstenen. Die veranderen voor je ogen in strepen als je er overheen fietst. Trouwens mooie solo van Roel.

O.J.Krentenband – Strepen

Mr. Groove & the city soulband

Een verrukkelijke soul- en funkband met 5 blazers en drie zangeressen. Midden jaren ’80 waren de hoogtijdagen, met repertoire van James Brown, Otis Redding, Aretha Franklin, The Blues Brothers, etc. Vaste plek was maandelijks De Stip, inmiddels verdwenen, naast De Kroeg op de Lijnbaansgracht. Mr. Groove was Arnold Sturm die een imposante show neerzette met zijn rauwe stem. Gitarist was Roel Weggemans, waarmee ik door de jaren heen in vele bandjes zat.

Live-optreden in het legendarische KRO-jeugdprogramma Klassewerk met presentator Hans van Wilgenburg. De opname dateert uit 1987.
Mr. Groove & the city soul band – Never like this before
Mr. Groove & the city soul band – Show me
Mr. Groove & the city soul band – Ain’t that a groove

De drie bovenstaande nummers werden opgenomen in de inmiddels afgebroken Polderweg Studio’s in Amsterdam, op 31 januari en 1 februari 1987.


Kerstfeest met Wim, Jan & Rabo

Onder het motto “in plaats van kaarten” verschenen van 1982 t/m 1990 met zekere regelmaat cassettebandjes met de titel “Kerstfeest met Jan, Wim en Rabo”. Afzenders waren naast mij mijn trouwe vrienden Rabo Snellenberg en Wim Bakker. Ondanks herhaalde verzoekjes van de liefhebbers, die zich geen kerstmis zonder “hét kerstbandje” konden voorstellen, bleef het vele jaren stil. Uiteindelijk hebben we de meest markante opnamen op een website gezet. Vanaf Kerstmis 2012 leveren de heren jaarlijks nieuw kerstmateriaal af. Nu niet meer per cassettebandje maar op een flitsende website. Daarnaast hebben ze tegenwoordig ook een heuse Facebook-pagina! Het waren trouwens niet louter kerstliedjes zoals uit deze liedjes mag blijken.

Kerstbandje 2012 – Openingslied (Kanonensong – Weill/Brecht, Ned. tekst Jan)
Kerstbandje 1990 – Billy Butcher – tekst en muziek door Jan
Kerstbandje 2014 – Duik je met mij de kerstnacht in (Rockin’around the christmas tree) – gespeeld en vertaald door Jan

Key Largo

Midden jaren ’80 stopte ik m’n ziel en zaligheid in deze fijne band, waarvoor ik veel nummers schreef. Line-up: Zang: Bert Vooys, gitaar: Roel Weggemans, drums: Marcel Lee, toetsen: op enig moment Edwin Gitsels en Toon Schutijser, maar uiteindelijk en hoofdzakelijk Ton Schrijvershof. En ik op bas. Helaas heb ik weinig opnames bewaard. Hier een paar liedjes van een verrot cassettebandje: “Loose looks best” (Vooys/Hovers), “Watcha doing” (Hovers) en “Basement band” (Vooys/Hovers).

Key Largo – Loose looks best
Key Largo – Watcha doing
Key Largo – Basement band

The Anklets

Voorjaar 1984 ontstond voor de lol deze ‘barbershop’ vrienden-gelegenheidsformatie met Bert Vooys, Wessel Breukelaar, Roel Weggemans, Wim Bakker, Rabo Snellenberg en mijzelf. Er vond slechts één optreden plaats in Uilenstede op 24 mei 1984. Bijgaand een repetitieopname met mondelinge inleiding door mijn goede vriend (sinds 1975) Wim Bakker.

The Anklets – Only sixteen

Face it!

Voor die tijd (rond 1982/1983) goede new wave band met eigen repertoire. De bezetting bestond uit Patrick van Weerdenburg (zang), Ron Peereboom Voller (gitaar), Marcel Peereboom Voller (drums) – ja, dezelfde waar ik bijna 40 jaar later mee in Three guys named Joe speel – en ik op bas. Behalve ik werkten alle anderen toen bij De Telegraaf. Manager was bijzonder genoeg een nog jonge Peter R. de Vries. We maakten een goede demo met 7 nummers binnen een dag in mei 1983 bij Stichting Pop en startten met de opname van een single in de Wisseloord Studio’s. Helaas ging de maatschappij die het financierde failliet. En zo kwam er een voortijdig einde aan een heel goed bandje.
De muziek van “Young girl” is van mijn hand. De rest werd door de andere heren geschreven.

Face it! – Young girl
Face it! – Eileen’s welcome
Face it! – I’ll have to stay free
Face it! – Stand by me
Face it! – Going crazy

Beau chumps (II)

In 1982 kreeg Beau Chumps een tweede leven. Wim Bakker en ik stapten eigenlijk uit de oude Beau Chumps over in een bestaande band met een aantal goede vrienden. Margot Gitsels ging zingen, haar broer Edwin speelde toetsen en schreef een groot deel van de nummers, Rabo Snellenberg op gitaar en Marcel Lee op drums. En ook het repertoire werd samengevoegd. Hier kun je drie liedjes beluisteren die we op 2 mei 1982 met een oude Sony stereo-taperecorder in een keldertje opnamen. “Circles” en “Clubsy” zijn van Edwins hand. Ik schreef het andere liedje “The phantom strikes again”.

Beau Chumps – Circles
Beau Chumps – The phantom strikes again
Beau Chumps – Clubsy

Beau chumps (I)

Beau Chumps heeft het eind jaren ’70 / begin jaren ’80 in verschillende bezettingen redelijk lang volgehouden. Vaste kern bestond uit Wim Bakker op gitaar, Jur Snijder op drums en ik op bas. De markantste periode was met Marjan Luif als zangeres. Marjan zette destijds haar eerste schreden in het theater en op de radio en werd later bekend als Mevrouw Ten Kate, De Groentevrouw en haar rollen in Koefnoen. Later maakte de band een doorstart (zie hier boven). Hier een paar obscure repetitieopnames met Marjan als vocaliste. Allereerst een Beatles-cover in modieuze ska (1980!!), een onzinliedje van mij over Winston Churchill als marketeer en als derde een nummer geschreven door Marjan Luif.

Beau Chumps – I’ll get you
Beau Chumps – Mr. Churchill
Beau Chumps – Can I hide

Montesquieu Deux

Het eerste bandje waar ik in speelde. Het rammelde aan alle kanten, er waren nog geen stemapparaatjes en het had nog studentikoze pretenties ook. Liedjes waren semi-cabaretesk Nederlandstalig. Er werd gerepeteerd in een houten verenigingsgebouwtje in Bovenkerk, dat VOKA heette (Voor Onze Kinderen Alles). Bezetting: Adri Cornelissen (gitaar/zang), Dick Meiaard (zang), Wolter Wolthers (drums), Wim Bakker (gitaar) en ik op bas. Dit liedje is opgenomen in de oefenruimte in 1977.

Montesquieu Deux – Ik ben op weg

Als mensen muziek gaan maken zijn de vrienden altijd de dupe

C.M.M. Lozer