STER-commercial Museum Villa Mondriaan leidt tot muziekstuk

Young Piet Mondrian exploring his village

In mei 2023 was veelvuldig op NPO Radio 1 een STER-commercial te horen voor het Winterswijkse Museum Villa Mondriaan. De stem in de STER-spot was die van museumdirecteur Jana Roovers. Ik was verantwoordelijk voor de productie van de commercial en voor de bijbehorende muziek. De 20 seconde durende STER-spot leidde tot een langere compositie. Daarin maakt de jonge Piet Mondriaan anno 1887 een denkbeeldige rondgang door Winterswijk.

Opgenomen en gemixt in Hovers Constructie – Gorssel
Mastering Renzo van Riemsdijk – Masterenzo Mastering, Rotterdam, mei 2023

Museum Villa Mondriaan bestaat 10 jaar. Daarmee is het de kinderjaren ontgroeid en klaar voor een groter publiek. Als museum waar de coming of age fase van kunstenaars centraal staat, wordt ambitieus aan de weg getimmerd om meer mensen tot een bezoek te verleiden. Onderdeel daarvan is een radiocampagne op een van de best beluisterde zenders van Nederland.

De radiocommercial kwam niet toevallig op mijn pad. Ik ben als bestuursvoorzitter betrokken bij Museum Villa Mondriaan. De muziek ontstond intuïtief. De jonge Piet Mondriaan woonde tussen zijn 8e en 20e in Winterswijk. Ik stelde me voor hoe hij daar in de tweede helft van de negentiende eeuw vanuit het raam van zijn ouderlijk huis uitkeek op de toren van de Jacobskerk. Toen kwam de muziek als vanzelf.

In de compositie dwaalt Piet als het ware door en rond het dorp van zijn jeugd. Hij roeit op een van de beken in de omgeving, wandelt door het dorp, krijt met een stuk steen op de grond. In de verte hoor je de middagklok van de Jacobskerk, die hij vanuit zijn huis kon zien en vaak tekende. Daarvoor gebruikte ik een vooroorlogse historische opname van deze klok, om er zeker van te zijn dat dit het geluid was dat de jonge Piet regelmatig hoorde.

Piet Mondriaan werd op 7 maart 1872 geboren in Amersfoort. In april 1880 verhuisde het gezin Mondriaan naar Winterswijk, waar vader Mondriaan een nieuwe betrekking als schoolhoofd had gevonden. Piet Mondriaan besloot net als zijn oom Frits te gaan voor het kunstenaarschap. Samen met zijn oom trok hij geregeld de natuur in om schilderijen te maken. Op twintigjarige leeftijd, in 1892, verliet hij Winterswijk om in Amsterdam een opleiding tot kunstenaar aan de Rijksacademie te volgen.

Piet Mondriaan – St. Jacobskerk, Winterswijk – gouache op papier – 75 x 50 cm – circa 1898
Artikel in de regionale bladen van de Achterhoek