Esther Hovers is beeldend kunstenaar. En tevens mijn dochter. Haar meest recente project heet ‘The Right to be Forgotten’. Ze raakte gefascineerd door de geschiedenis rond een rechtszaak tegen Google door de eerste man die met succes zijn ‘Right to be Forgotten’ claimde bij het Europese Hof van Justitie. Hij streed voor zijn recht om online vergeten te worden.

Esther zocht naar reproductietechnieken waarmee het portret van die man tegelijkertijd zowel getoond als veranderd wordt. Voor het project gebruikte ze verschillende fotografische reproducties, als een middel om na te denken over eindeloze beeldcirculatie. Het internet vergeet niet, waardoor we worden geconfronteerd met steeds meer online uitdijende persoonlijke archieven.

Een deelproject is een gefilmde performance waarin Esther samen met haar Chinese kalligrafielerares Liza Lin op een groot Rotterdams plein met water teksten op de tegelvloer tekende, die natuurlijk binnen enkele minuten verdampten. De door regisseur Jorieke de Vet gemaakte registratie bevatte geen geluid. Hier stapte ik in om een sounddesign bij die beelden te ontwerpen.

Dit sounddesign inspireerde mij weer tot het maken van een zelfstandig audioproject met dezelfde titel. Ik interviewde vanuit Gorssel Esther via Zoom, die op dat moment in Amerika zat. Ik maakte een montage van dat gesprek en voegde dat samen met een nieuwe muzikale collage – een combinatie van spoken word met ambiant klanken en melodieën.

Jan maakt geluidsopnames voor het sounddesign van Esthers film

Op 9 oktober 2023 gaat dat stuk in première op de streamingdiensten – een samenwerking tussen vader en dochter.
Op een maandag. Niet de beste weekdag om een nieuwe track uit te brengen. Maar in het kader van vergeten en herinneren wel een mooi memorandum aan zowel de sterfdag van mijn vader (9 oktober 2013) als de geboortedag van John Lennon (9 oktober 1940).


A Practice / 日课
For this calligraphy performance Liza Lin (Master) and Esther Hovers (Student) swap the usual ink and paper practice for water and pavement. The water used as writing material evaporates within minutes on a sunny day. Amidst traffic and passersby in the center of Rotterdam we create something beautiful for it to disappear seconds later.
书法表演:林用 & Esther Hovers
摄影与剪辑:Jorieke de Vet
音效设计: Jan Hovers
鹿特丹, 2023.
Calligraphy Performance: Liza Lin & Esther Hovers
Camera & Editing: Jorieke de Vet
Sound Design: Jan Hovers
Rotterdam, 2023.