“The phantom strikes again” – 2023 – linosnede & acryl | 24×24 | 4 drukgangen | oplage 3

WIM IS JARIG!
Wim Bakker strikes again!
Het is 12 februari 2023 en hij is vandaag 65 geworden. Ik geef hem als cadeautje een videoclip en een linosnede.
Hoezo dat?
45 jaar geleden, in de zomer van 1978, gingen Wim en ik in mijn rode lelijk eend samen op vakantie naar Engeland. Ik was 19, Wim was al 20.
We staken met de Hovercraft (what’s in a name?) het kanaal over, waarna we op de bonnefooi via Cambridge en Londen naar het zuiden reden. Onderweg sliepen we in een tweepersoons tentje en, hoewel we kookgerei mee hadden, aten we veelvuldig in pubs en bij de Wimpy (what’s in a name?).  We hadden een super-8 smalfilm camera bij ons waarmee we een heuse speelfilm wilden opnemen. Ambitie en bravoure genoeg. Het moest een soort James Bond verhaal worden waarbij we zoveel mogelijk van wat op ons pad kwam wilden gebruiken voor in de film. We hadden het op een bepaald moment wel gezien in Engeland en besloten richting Parijs te rijden, waar we op een grote camping buiten de stad belandden.
Afijn, uiteindelijk schoten we zo’n 18 minuten aan filmrolletjes vol. Een titel hadden we al bedacht: ‘The Phantom strikes again’. Wim speelde de phantom, terwijl ik met mijn toenmalige nerd-brilletje beter door kon gaan voor de politie-inspecteur.

Na thuiskomst liet ik de filmrolletjes ontwikkelen met het voornemen ze snel een keertje met schaar en lijm tot een enigszins logisch verhaal te monteren.

Ongeveer een jaar later richtten Wim en ik een popbandje op: Beau Chumps. Een van de eerste liedjes die ik daarvoor schreef was gebaseerd op ons filmavontuur. Het liedje met de gelijknamige titel speelden we een paar jaar lang in verschillende bezettingen. De 8mm-film, waar het mee begonnen was, bleef achter in een kast liggen.

En toen waren we opeens dik in de zestig. Vorig jaar nam ik het liedje opnieuw op voor mijn soloalbum en was de mij dierbare Tessa Boomkamp bereid het met mij in te zingen.
En nu, ter gelegenheid van Wims vijfenzestigste verjaardag, heb ik eindelijk die filmbeelden uit 1978 gemonteerd.

Lieve Wim, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele jaren! Dank je wel voor een mooie lange vriendschap!

Jan stapt uit politiebusje als Engelse politie-inspecteur voor de deur van Scotland Yard in Londen.
The Phantom Strikes Again – originele super8-filmbeelden gemaakt in Cambridge, Londen, Parijs en Amsterdam in 1978. Montage februari 2023.