Welkom bij Radio Nostalgia

Een muzikale reis zonder einde door mijn collectie 78-toerenplaten uit de periode 1900-1958. Jazz, Amerikaanse en Nederlandse hits, Franse chansons, Duitse schlagers, Britse Dance Bands, blues & country.

Diep zwart, breekbaar, glimmend, etiketten als schilderijen, 78 rondjes tollend per minuut. Muziek die één op één is vastgelegd. Eerlijker kan niet. Stukjes tijd vastgehouden op kwetsbaar schellak. Eén onbedachtzame handeling en een stukje historie verwaait voorgoed…
De exemplaren die op mijn pad komen worden daarom met zorg omringd en leiden een liefdevol bestaan op Radio Nostalgia!

00:00:00

Luister naar Radio Nostalgia

Druk op de blauwe knop om Radio Nostalgia te starten.

Eind jaren '90 bouwde ik de oerversie van Radio Nostalgia. Toen nog onder de noemer "Jan's 78-toeren Pakhuis". Je kon in die vroege dagen van het internet alleen maar losse platen aanklikken en beluisteren.

De oerversie van Radio Nostalgia

Hoe groot was de doorbraak én mijn blijdschap toen ik een jaar of tien later kon overschakelen naar een échte 24/7 online radiozender die wereldwijd te beluisteren viel. En dat is te merken. Ik mag berichten ontvangen van luisteraars over de hele wereld, van Rusland tot de VS. Zo is er een klein koffietentje in Argentinië waar mijn Radio Nostalgia altijd aanstaat. Kijk, daar word je blij van!

De muziek die je hoort komt van originele breekbare schellak 78-toerenplaten uit mijn collectie. Het zijn de voorlopers van de latere vinylplaten op 33- en 45-toeren. Die zijn inmiddels op hun beurt weer retro maar kwamen pas eind jaren vijftig in de plaats van hun breekbare voorgangers. De platen die je hoort neem ik met een speciale draaitafel op, ze worden gedigitaliseerd en van het allerergste gekraak (wat er nu eenmaal bij hoort) ontdaan. Met regelmaat voeg ik nog nieuwe oude platen toe aan de playlist.

De stemmen die je in de zgn. jingles tussendoor hoort zijn allemaal bekenden van mij, die ik in de loop der jaren gevraagd heb om in hun moederstaal (met uitzondering van mijn dochters die het Frans en Engels voor hun rekening namen) wat voor mij in te spreken. Dat gaat van mijn van geboorte Duitse vrouw, mijn voormalige Zweedse buurvrouw, een Poolse museumcurator, via een Japanse schoolvriendin van mijn dochters, een Russische goede kennis tot een Italiaanse ambtenaar.


Breng ook eens een bezoekje aan de homepage van Radio Nostalgia en snuffel rond in Jan's 78-toeren Pakhuis. Veel plezier!